X

Ik wil bijdragen aan het herstel van de EB 15:

  Betaling via IDeal

Botterstichting Elburg - IBAN: NL80RABO0301992789
Menu
 
 
 
50%

Voortgang restauratie (november 2018)

De laatste voorbereidingen worden getroffen.Voortgang restauratie (november 2018)


Op de werf van de Botterstichting in Elburg is het momenteel een drukte van belang. Zoals elke winter gaan de botters naar binnen voor het jaarlijkse onderhoud, worden de zeilen opgeborgen en gaan de vrijwilligers aan het werk om de botters weer vaarklaar te maken voor komend seizoen. Er wordt gezaagd, getimmerd, geschuurd en gelakt om de 7 botters van de Botterstichting te behouden en te onderhouden. Maar dit jaar is er wat bijzonders, er ligt nog een andere botter binnen. Of eigenlijk zijn het de overgebleven restanten van een botter. Het is de EB15, ooit een schip waar vol trots mee gevist werd in de wateren rondom Elburg, nu een wrak dat met spanbanden en ijzer bij elkaar wordt gehouden.

 
De Botterstichting heeft deze unieke kans gegrepen en gaat de botter volledig restaureren en weer in de vaart te brengen. Tijdens de afgelopen Botterdagen in Elburg lag de EB15 op de helling waar iedereen met eigen ogen kon zien wat voor enorme klus het gaat worden. De komende 3 jaar gaat de ervaren timmerman Cees Leusink samen met zijn leerlingen van het Leer- Werkproject en de vrijwilligers van de Botterstichting deze restauratie uitvoeren.

 
Zo’n uniek project vergt veel planning, organisatie, tijd en geld. Vanuit de Botterstichting is er een werkgroep opgericht door een aantal vrijwilligers die zich volledig bezig houden met alles rondom de EB15. De afgelopen maanden is er hard gewerkt en zijn er al vele voorbereidingen gedaan. Er is een website gemaakt waar regelmatig de vorderingen van de restauratie op te zien zullen zijn. www.eb15.nl En er is zelfs een EB15 Facebook pagina actief waarmee je op de hoogte kunt blijven van het laatste nieuws. In de loods waar de werkzaamheden plaats vinden hangen GoPro camera’s die dit hele project digitaal gaan vastleggen, zodat de gebruikte technieken en de oude ambachten bewaard blijven voor de toekomst.

 
Verder zijn ze druk bezig met het ontwikkelen van plannen en acties om de restauratie financieel rond te krijgen. Dankzij een zeer genereuze financiële ondersteuning van de provincie Gelderland kan er gestart worden met bouwen. Maar toch staat er nog een groot bedrag open, voor de volledige restauratie is momenteel nog ruim honderdduizend euro nodig. Vandaar dat elke donatie, groot of klein van harte welkom is! Via de website is het mogelijk om een donatie te doen, daar is zelfs te volgen hoeveel procent van het benodigde bedrag al gedoneerd is.

 
Op vrijdag 19 oktober is de EB15 naar binnen gereden voor het begin van de restauratie. Op deze zonnige dag waren veel vrijwilligers, pers en andere geïnteresseerden getuige van het laatste tochtje van het wrak, op de site en Facebook pagina zijn er beelden van te bekijken. Sindsdien is er begonnen met slopen, het zoeken van geschikt hout en het maken van mallen. Want van een botter zijn geen bouwtekeningen, elke werf bouwde vroeger naar eigen ontwerp en geen enkele botter was gelijk. Hier ligt dus een leuke uitdaging voor de bouwers, en verklaard ook waarom er zo zorgvuldig omgegaan wordt met wat er nog over is van de botter. Alle onderdelen kunnen nu precies nagemaakt worden van nieuw hout om zo de juiste vormen en maten in het ‘vernieuwde’ schip te krijgen.

 
Woensdag 12 december is de officiële start van de restauratie. Die dag wordt er begonnen met het leggen van de kiel. De basis van waaruit een schip wordt gebouwd. De kiel is de ruggengraat van het schip, die loopt van voor naar achter en aan de kiel worden later de ribben (spanten) vastgemaakt, zo ontstaat er een geraamte dat verder betimmerd kan worden.


Via de eerder genoemde site en Facebook pagina, en via de lokale media wil de Botterstichting U zoveel mogelijk op de hoogte houden van de vorderingen van de restauratie. En een ieder de gelegenheid bieden mee te kijken bij dit unieke project.