X

Deel uw ervaringVerzenden

Contact
 
 

Museum en werf

Het Bottermuseum

In het museum van de Botterstichting, dat in 2010 door Prinses Margriet geopend werd, maakt u kennis met de oude visserij- en restauratietechnieken. Een deskundige gids neemt u mee naar het verleden en vertelt over de geschiedenis van de stichting, de visserij en de huidige activiteiten aan de vaartuigen. Aan de hand van diverse miniatuurbotters worden de vistechnieken uitgebeeld en toegelicht. De zeilmaker vertelt hoe de zeilen werden gemaakt en de miniatuurbouwer legt uit hoe de technieken in het groot worden toegepast.

Door te zien, te ruiken en te horen, krijgt u een duidelijk beeld van hoe het vroeger was. Een wandelroute voert u door het pand en zo krijgt u een duidelijk beeld van wat er nodig is om de historische schepen in de vaart te houden.

Om ook de jeugd bekend te maken met hun verleden, is voor kinderen van groep 7 een speciaal jeugdarrangement samengesteld in samenwerking met de Stichting Edu-Art. Voorafgaand aan hun bezoek aan het museum vertelt een leraar het verhaal over de vissersjongen Aart. In het museum neemt een aantal ervaren vrijwilligers de jongeren mee door het museum. Tijdens hun bezoek moeten de kinderen een aantal opdrachten uitvoeren. Aansluitend bezoeken ze de smederij, waar ze de beginselen van het smeden leren. Bij alle uitgevoerde opdrachten kunnen ‘houten visjes’ worden verdiend. Ten slotte wordt de ‘verdiende vis’ (verzameld in een officiële vismand) geveild op de Visafslag, waar de jongeren zelf de klok bedienen en mogen ‘mijnen’. Een leuke en interactieve morgen voor de schoolkinderen!

Wanneer u de theorie van het vissen en varen hebt gezien, is het leuk om het geleerde in de praktijk te brengen en een mooie vaartocht met een botter te maken.

Openingsdagen en –tijden Bottermuseum

Het Bottermuseum is geopend vanaf de eerste zaterdag na Hemelvaartsdag tot en met de tweede zaterdag in september.
Entreeprijs: € 2,50 per persoon. Groepsarrangement, eventueel inclusief varen, is mogelijk.

Openingstijden en dagen:

zaterdag van 13.00 - 16.00 uur.
woensdag (alleen in juli en augustus) van 13.00 - 16.00 uur.

Groepen zijn welkom op afspraak.

Havenkade 39
8081 GR Elburg
T  0525 - 65 58 57
boekingen@botterselburg.nl

Rabobank Noord Veluwe
van Werven
Wijzonol Bouwverven B.V.
Wivé techniek BV
Pruis schilderwerken BV
Recreatieoord Veluwe strandbad
Salverda bouw
Biohorma
Blaauw perioverf Elburg BV